Zgodovina

 

Na pobudo Alenke Velušček je v decembru 1995 34 deklic v starosti od 5 do 10 let pričelo z vadbo enkrat tedensko v telovadnici OŠ Deskle. Status skupine je uredil Jože Kralj pri DPD Svoboda Deskle, organizacijsko vodenje pa je prevzela Alenka. Dekleta so pridno vadila in prvič nastopala aprila na družinskem prazniku v organizaciji OŠ Deskle. Zaradi velikega vpisa so bila razdeljena v dve skupini: mlajšo, ki je štela 21 članic in starejšo skupino, ki je štela 13 članic. Njihova trenerka je bila Arjana Brezigar. Prvi viden uspeh je bil že februarja 1997, ko so se skupaj z mažoretkami iz Nove Gorice udeležile državnega prvenstva mažoretnih skupin v Ljubljani. Skupaj je tekmovalo 32 deklet, od tega 15 iz Deskel. Dosegli so tretji najboljši rezultat prvenstva in možnost udeležbe na evropskem prvenstvu v Bernu v Švici, kjer so dosegle 1. mesto. Ko se je skupini v sezoni 1998/99 pridružilo novih 15 članic, je pri treniranju te skupine pomagala Nika Kobal. Nastopi so se vrstili tekom celotnih sezon v naši občini, pa tudi izven nje.

Mažoretno korakanje se je čedalje bolj prepletalo s plesnimi, akrobatski in gimnastični elementi in se spreminjalo v twirling. Prelomnica v delovanju tedaj še mažoretne skupine Deskle, je bilo državno prvenstvo na Ptuju leta 2001. Kot novinke so se podale na V. državno prvenstvo mažoret Slovenije. Dobre uvrstitve so jim dale možnost, da so se udeležile Evropskega pokala v Rüsselsheiumu v Nemčiji. Od te nove izkušnje naprej se je v skupini največ pozornosti posvečalo tekmovanjem. Temu so bili prilagojeni tudi treningi in število nastopov, nekatera dekleta pa so se udeležila posebnih seminarjev, namenjenih izboljšanju tehnike. Vsako sezono so pridno trenirale in se pripravljale na državna prvenstva in vsako leto nizale zelo dobre rezultate.

Z večanjem števila članic se je pokazala tudi potreba po dodatni pomoči starejših deklet pri treniranju. Tako so svojo skupino sprejele v sezoni 2000/01 Lea Tinta, 2001/02 Ana Kašček, 2003/04 Ana Kralj in 2005/06 Tina Maffi, hkrati pa so priskočile na pomoč še Mateja Čendak, Dolores Žnidarčič in Majda Kralj. Pomagale so mladim trenerkam pri vodenju skupin.

Sodelovanje na prireditvah kot so Srečanje generacij v Salonitu Anhovem, Skoki z mosta v Kanalu, Dedkovanje v Desklah, Praznik medu v Britofu, Praznik kostanja na Ligu, nastopi z godbo na pihala Salonit Anhovo, odbojkarske tekme v Kanalu, prireditve Društva upokojencev Deskle-Anhovo, praznik špargljev v Orehovju in praznik kostanja v Vitovljah, je postalo že tradicionalno.

Maja leta 2004 se je skupina odzvala na povabilo Občine Kanal ob Soči in se udeležila praznika bakel v Soninnu v Italiji. V juliju pa so na povabilo Pihalnega orkestra Koper predstavljale Slovenijo na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov v Chebu na Češkem. Oba nastopa v tujini sta pomenila lepo izkušnjo za dekleta. Leta 2005 so se najboljše udeležile Evropskega pokala in prvenstva, ki je potekalo v Mariboru. Tam je tekmovalo 8 posameznic, en par ter dve skupini. Mažoretna skupina Deskle pa dobi novo ime Twirling skupina Deskle. Prav tako pomemben dogodek v tem letu je bilo praznovanje 10. obletnice ustanovitve skupine. V letu 2006 je skupina pridobila svoj prostor v samskem domu v Desklah. Dekleta so ga same pomagale urediti. Tako kot vsako leto, je skupina nastopala na številnih prireditvah. V decembru je namesto Alenke Velušček koordinator postal Bojan Marinič, trenerke Nika, Ana, Ana, Lea in Tina pa so prevzele celotno odgovornost v posameznih skupinah. Pri vadbi so bili dežurni starši mažoretk.

Marca 2007 so prvič nastopale na RTV Slovenije v oddaji Na zdravje. Odlični rezultati na državnem tekmovanju v Slovenski Bistrici 2007 pa so pomenili ponovno uvrstitev v državno reprezentanco in v juliju odhod na evropsko prvenstvo na Nizozemsko. V septembru smo z novo telovadnico OŠ Deskle tudi mi pridobili boljši in lepši vadbeni prostor. V tem letu je vodja postala Karmen Maffi. Tudi v letu 2008 je skupina ponosna na kar nekaj dogodkov: sodelovanje na dobrodelnem koncertu Naj se ne ponovi, prejem posebne pohvale KS Deskle-Anhovo in sicer Ana Kašček, Tina Maffi, Nika Kobal in Ana Kralj so prejela pohvalo kot trenerke, organizatorke in pomočnice, ki z veliko ljubezni, vztrajnosti in potrpežljivosti svoje znanje prenašajo na mlajše deklice, sodelovanje v oddaji RTV Slovenije »DOBRO JUTRO« v studiu RTV Koper in uspešna organizacija državnega prvenstva v Kanalu.

Nova sezona je pomenila nove priprave na državno prvenstvo in izvedbo tradicionalnih nastopov. V jeseni je bil vpis novih članic, trenerka je postala Nena Štendler. Do tedaj smo delovali pod okriljem kulturnega društva Svoboda. Twirling zveza Slovenije je s tem, ko je Ministrstvo za šport priznalo twirling kot nacionalno panogo, dala zahtevo za ustanovitev športnega kluba. Tako smo 10. 11. 2008 ustanovili Športni twirling klub Deskle, predsednica kluba pa je postala Karmen Maffi. Na državnem prvenstvu 2009 smo se ponovno dobro odrezali in Ana Kašček si je pridobila mesto v državni reprezentanci in se v juliju udeležila evropskega prvenstva v Strassbourgu v Franciji.

In že je tu leto 2010. Delo in nastopi so potekali utečeno. Na državnem prvenstvu v Slovenski Bistrici smo bili doslej najboljši, saj smo skupno dosegli drugo mesto takoj za Slovensko Bistrico. Tudi tokrat si je Ana Kašček priborila nastop na evropskem pokalu, tokrat v Angliji. Poleg nje pa je v državno reprezentanco bila povabljena tudi skupina B team junior. Za kvalitetno delo v twirlingu je pomembna tudi strokovnost in prav to so naša dekleta pridobila z izobraževanjem na Fakulteti za šport v Ljubljani in v okviru Združenja twirling vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije. Tako so Suzana Šuligoj in Nežka Kralj pridobile naziv vaditelja twirlinga, Nena Štendler in Anja Rustja naziv učitelja twirlinga, Ana Kašček, Tina Maffi in Angelika Koncut pa trenerja twirlinga. Če povemo, da je v Sloveniji le devet trenerjev twirlinga, potem lahko rečemo, da imamo res dober kader.

Ob vsem tem ne smemo pozabiti, da se vsa leta dekleta niso družila samo sezonsko, ampak da so imela tudi poletne priprave. Prva leta so bila v Ankaranu, Debelem Rtiču, pa na Gorju, zadnja leta pa v Izoli, Tolminu in v Seči. To so nepozabni trenutki, ki dekleta zbližujejo in tako postajajo ne samo tekmovalke, ampak tudi prijateljice.

Pohvaliti moramo tudi starše, ki jim vsa leta stojijo ob strani, jih spodbujajo in so najboljši navijači v Sloveniji.

Kroniko ureja Darja Kašček.

 

Koledar dogodkov

«  Julij 2019  »
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Anketa

Na državnem prvenstvu se bom uvrstila na

.
Facebook Twitter Buzz Sharethis